Enge Enerji
Küresel Isınmanın Etkileri Nedir?

Küresel Isınmanın Etkileri Nedir?

Buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, bulut ormanları ölüyor ve vahşi yaşam buna ayak uydurmak için çabalıyor.

    Geçen yüzyılın ısınmasının çoğuna insanların neden olduğu açık hale geldi. Modern yaşamlarımıza güç verirken ısıyı hapseden gazları serbest bıraktık. Sera gazları olarak adlandırılan bu gazların seviyeleri, son 800.000 yılda hiç olmadığı kadar yüksek.

    Sonucuna genellikle küresel ısınma diyoruz, ancak bu, Dünya'nın ikliminde veya yerden yere değişen uzun vadeli hava düzenlerinde bir dizi değişikliğe neden oluyor. Birçok insan küresel ısınma ve iklim değişikliğini eş anlamlı olarak düşünürken, bilim adamları artık gezegenimizin hava ve iklim sistemlerini etkileyen karmaşık değişimleri tanımlarken “iklim değişikliği”ni kullanıyorlar- bunun nedeni kısmen bazı bölgelerin kısa vadede gerçekten soğuması.

    Küresel ısınma yalnızca ortalama sıcaklıkların yükselmesini değil, aynı zamanda aşırı hava olaylarını, değişen vahşi yaşam popülasyonlarını ve yaşam alanlarını, yükselen denizleri ve bir dizi başka etkiyi de kapsar. Tüm bu değişiklikler, insanlar atmosfere ısıyı hapseden sera gazları eklemeye devam ettikçe ortaya çıkıyor. Bu yüzden de tüm canlıların bel bağladığı iklimin ritmini değiştiriyor.

    Bu insan kaynaklı ısınmayı yavaşlatmak için ne yapacağız- ne yapabiliriz? Halihazırda harekete geçirdiğimiz değişikliklerle nasıl başa çıkacağız? Biz her şeyi anlamaya çalışırken, bildiğimiz şekliyle Dünya'nın kaderi -kıyılar, ormanlar, çiftlikler ve karla kaplı dağlar- dengede duruyor.

    Küresel ısınmanın nedenleri nelerdir?

    2011-2020, kaydedilen en sıcak on yıldı ve küresel ortalama sıcaklık 2019'da sanayi öncesi seviyelerin 1,1°C üzerine çıktı. İnsan kaynaklı küresel ısınma şu anda on yılda 0,2°C oranında artıyor.

    Sanayi öncesi zamanlardaki sıcaklığa kıyasla 2°C'lik bir artış, doğal çevre ve insan sağlığı ve refahı üzerinde ciddi olumsuz etkilerle ilişkilidir ve küresel çevrede tehlikeli ve muhtemelen yıkıcı değişikliklerin meydana gelmesine ilişkin çok daha yüksek bir risk de dahil olmak üzere.

    Bu nedenle, uluslararası toplum, ısınmayı 2°C'nin çok altında tutmanın ve 1.5°C ile sınırlandırma çabalarının gerekliliğini kabul etti.

    İnsanlar fosil yakıtları yakarak, ormanları keserek ve hayvancılık yaparak iklimi ve dünyanın sıcaklığını giderek daha fazla etkiliyor.

    Bu, atmosferde doğal olarak oluşanlara çok büyük miktarlarda sera gazı ekleyerek sera etkisini ve küresel ısınmayı artırıyor.

    Sera gazları

    İklim değişikliğinin ana itici gücü sera etkisidir. Dünya atmosferindeki bazı gazlar, bir seradaki cam gibi davranır, güneşin ısısını hapseder ve uzaya geri sızmasını ve küresel ısınmaya neden olmasını engeller.

    Bu sera gazlarının çoğu doğal olarak oluşur, ancak insan faaliyetleri, özellikle aşağıdakiler olmak üzere bazılarının atmosferdeki konsantrasyonlarını artırmaktadır:

    • Karbondioksit (CO2)
    • Metan
    • Azot oksit
    • Florlu gazlar

    İnsan faaliyetleri tarafından üretilen CO2, küresel ısınmaya en büyük katkıda bulunandır. 2020 itibariyle, atmosferdeki konsantrasyonu, sanayi öncesi seviyesinin (1750'den önce) %48'e yükseldi.

    Diğer sera gazları, insan faaliyetleriyle daha küçük miktarlarda yayılır. Metan, CO2'den daha güçlü bir sera gazıdır, ancak atmosferik ömrü daha kısadır. Azot oksit, CO2 gibi, atmosferde on yıllar ve yüzyıllar boyunca biriken uzun ömürlü bir sera gazıdır.

    Güneş radyasyonu veya volkanik aktivitedeki değişiklikler gibi doğal nedenlerin, 1890 ile 2010 yılları arasındaki toplam ısınmaya artı veya eksi 0,1°C'den daha az katkıda bulunduğu tahmin edilmektedir.

    Artan emisyonların nedenleri

    Yanan kömür, petrol ve gaz karbondioksit ve azot oksit üretir.

    Ormanları kesmek (ormansızlaşma). Ağaçlar atmosferden CO2 emerek iklimi düzenlemeye yardımcı olur. Kesildiklerinde bu faydalı etki kaybolur ve ağaçlarda depolanan karbon atmosfere salınarak sera etkisine eklenir.

    Hayvancılığın arttırılması. İnekler ve koyunlar, yiyeceklerini sindirirken büyük miktarda metan üretir.

    Azot içeren gübreler azot oksit emisyonları üretir.

    Florlu gazlar, bu gazları kullanan ekipman ve ürünlerden yayılır. Bu tür emisyonlar, CO2'den 23.000 kata kadar daha fazla, çok güçlü bir ısınma etkisine sahiptir.

    Enge Enerji İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak konusunda çözümler üretmek için AR-GE çalışmalarına bir yandan devam etmektedir.

    Whatsapp Destek
    Çevrimiçi